Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού

Το ποδόσφαιρο αποτελεί αποδεδειγμένα το βασικό χόμπι πολλών αγοριών κατά την παιδική ηλικία. Η ενασχόληση των παιδιών με το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, έχει μεταφερθεί εκτός από τις όποιες αλάνες έχουν μείνει στα αστικά κέντρα, στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. Οι γονείς αγωνιούν για την επιλογή της κατάλληλης σχολής ποδοσφαίρου, αλλά και το τι πρόκειται να μάθει το παιδί τους εκεί.

Ο γενικός διευθυντής των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού, Βασίλης Αργυρίου, παραχώρησε συνέντευξη στο flowmagazine.gr το οποίο αναζήτησε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν γονείς και παιδιά.

Γιατί ένα παιδί να γραφτεί σε μία από τις Σχολές Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού;

Γιατί συμμετέχοντας στο πρόγραμμα των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού θα λάβει υψηλού επιπέδου αθλητικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα το βοηθήσουν να γίνει καλύτερος αθλητής και πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος ενώ σε περίπτωση που είναι ταλαντούχο θα του δοθούν πολλά εφόδια που θα τον βοηθήσουν στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Το «ευ αγωνίζεσθαι» διδάσκεται. Πως και Γιατί;

Ναι διδάσκεται. Γιατί είναι το πιο σημαντικό εφόδιο που πρέπει να έχει ένας αθλητής ώστε να μην απολέσει την σωστή έννοια του αθλητισμού και των ιδανικών που αυτός πρεσβεύει. Ο τρόπος διδαχής του «ευ αγωνίζεσθαι» βασίζεται στη συνεχή του εφαρμογή από τους προπονητές της εκάστης Σχολής σε κάθε εκδήλωση αυτής. Ως κεντρική διεύθυνση των Σχολών Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού σε όλες μας τις εκδηλώσεις ενισχύουμε ποικιλοτρόπως το θεσμό του «ευ αγωνίζεσθαι». Για παράδειγμα σε όλα τα τουρνουά μας δεν τηρούνται βαθμολογίες και όλες οι συμμετέχουσες σε αυτά Σχολές Ποδοσφαίρου κερδίζουν τα ίδια δώρα και έπαθλα.

Αθλητική διαπαιδαγώγηση ή ποδοσφαιρική εκμάθηση, τι προέχει;

Σαφώς η αθλητική διαπαιδαγώγηση. Χωρίς αυτή για βάση δεν μπορεί να υπάρξει ποδοσφαιρική εκμάθηση. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, το δημοφιλέστερο μάλιστα και ως εκ τούτου όσοι το εξασκούν είναι πρώτα αθλητές και μετά ποδοσφαιριστές. Άλλωστε στόχος μας πρωτίστως είναι να δημιουργήσουμε σωστούς αθλητές με ήθος και προσωπικότητα και μετά καλούς ποδοσφαιριστές.

Τι «θυσίες» πρέπει να κάνουν οι μικροί αθλητές;

Στις ηλικίες που αναπτύσσεται το πρόγραμμα μας δηλαδή σε παιδιά 5-15 ετών δεν απαιτείται καμία θυσία. Εφόσον τα παιδιά αγαπάνε τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο εξασκώντας το χαίρονται και ψυχαγωγούνται και ως εκ τούτου δεν θυσιάζουν κάτι. Οι «θυσίες» αφορούν τους εξαιρετικά ταλαντούχους αθλητές που αποβλέπουν σε μία μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα και που οφείλουν να ακολουθούν ένα πολύ πειθαρχημένο πρόγραμμα με πολλές ώρες προπόνησης και ως εκ τούτου λιγότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με τους συνομήλικούς τους.

Συναγωνισμός ή ανταγωνισμός;

Σίγουρα συναγωνισμός γιατί περιλαμβάνει την παραδοχή της αξίας του συναθλητή ή του αντιπάλου, την ευγενή άμιλλα με αυτόν, την τήρηση του «ευ αγωνίζεσθαι» και οδηγεί στην ουσιαστική αλλά και μόνιμη βελτίωση του αθλητή τόσο σε επίπεδο αγωνιστικής απόδοσης αλλά και στον τομέα της κατανόησης των πραγματικών ιδανικών του αθλητισμού.

Υπάρχει φανατισμός προς την ιδεολογία της ομάδας;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας φανατισμός και δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο ρόλος των Σχολών είναι μεταξύ άλλων να εμφυσήσει στα παιδιά τα ιδανικά του «ευ αγωνίζεσθαι», του σεβασμού στον αντίπαλο αλλά και στο ίδιο το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό εν γένει. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον το 40% των 6.000 αθλητών των Σχολών μας είναι φίλαθλοι άλλων ομάδων και όχι του Παναθηναϊκού και αυτό είναι ένα γεγονός που μας ευχαριστεί πολύ.

Τι είδους κίνητρα καλλιεργούνται στα παιδιά;

Η ψυχαγωγία και η χαρά του παιχνιδιού είναι πάντα το πρώτο κίνητρο. Από κει και πέρα μέσα σε μία Σχολή Ποδοσφαίρου αναπτύσσεται το αίσθημα του θεμιτού συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας καθώς και η συνεχής προσπάθεια για ατομική και ομαδική βελτίωση.

Πόσο ρόλο παίζει η ψυχαγωγία και το ευχάριστο κλίμα;

Το σημαντικότερο. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά παιδικής η προεφηβικής ηλικίας για τα οποία η ψυχαγωγία είναι βασικό κριτήριο επιλογής της όποιας δραστηριότητας θα εξασκήσουν ενώ το ευχάριστο κλίμα θα τα κάνει να επαναλαμβάνουν τη δραστηριότητα αυτή με τη καλύτερη δυνατή ψυχική διάθεση. Ακόμα και σε επίπεδο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών τα δύο αυτά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την απόδοση τους.

Πόσο καλό είναι να έχουν τα παιδιά πρότυπα;

Είναι καλό αρκεί τα πρότυπα αυτά να είναι τα ενδεδειγμένα, να αφορούν δηλαδή ανθρώπους του ποδοσφαιρικού και μη περιβάλλοντος που πρεσβεύουν ευγενή ιδεώδη και η επιτυχία τους προήλθε από την σκληρή δουλειά και το σεβασμό σε εαυτούς και αλλήλους.

Διδάσκεται η τεχνική;

Ναι, διδάσκεται και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο – στοιχείο για ένα ποδοσφαιριστή. Ακόμα και ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, εξασκούνται στην βελτίωση της τεχνικής τους.

Μπορεί ένα παιδί 5 ετών να ανταπεξέλθει σε προπονήσεις; Τι είδους πρόγραμμα ακολουθεί;

Ναι μπορεί άλλωστε πολλά παιδιά ξεκινάνε να προπονούνται σε αυτήν την ηλικία. Το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό σε σχέση με αυτό που ακολουθούν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και συνίσταται στη εξοικείωση του παιδιού με το ποδόσφαιρο και στην αρχική εκμάθηση της τεχνικής αυτού.

Οφείλουν οι αθλητές να ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής ενώ είναι στην ανάπτυξη;

Ναι αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την έννοια «πρόγραμμα διατροφής» δεν εννοούμε συμπληρώματα διατροφής ή αυστηρές δίαιτες αλλά την τήρηση των θεμελιωδών διατροφικών αρχών για την παιδική και την προεφηβική ηλικία. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στο σπίτι είναι αρκετή εκτός φυσικά αν κάποιο παιδί χρειάζεται κάποια ειδική διατροφική μεταχείριση για ιατρικούς λόγους.

Ο καλός ποδοσφαιριστής φαίνεται με την πρώτη ματιά;

Αν με τον όρο «ματιά» εννοούμε ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον αρκετών λεπτών τότε μπορούμε να πούμε ότι σε αυτήν την ηλικία το παραπάνω δόγμα ισχύει για έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Ο όρος «καλός ποδοσφαιριστής» δεν μπορεί να ισχύσει αφού όπως είπα και παραπάνω ένας ποδοσφαιριστής θεωρείται ολοκληρωμένος και ως εκ τούτου και καλός όταν ενηλικιωθεί δηλαδή κοντά στα 18 του χρόνια όπου μεταξύ άλλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  η σωματική του ανάπτυξη.

Γίνεται να υπάρξει ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής στα 15 του;

Όχι είναι αδύνατον. Ακόμα και αν έχει τελειοποιήσει την τεχνική του – που και αυτό είναι υπερβολικά δύσκολο – υπολείπεται σε αγωνιστικές παραστάσεις σε επίπεδο ανδρικών ομάδων ενώ τόσο το σώμα του όσο και η πνευματική του αντίληψη βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης.

Μπορεί ένας αθλητής εάν έχει εξαιρετικό ταλέντο να ανέβει στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού;

Φυσικά και μπορεί και τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχουν οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές να φτάσουν μέσα από την ακαδημία του Παναθηναϊκού στο ανώτατο αγωνιστικό επίπεδο, είναι το γεγονός ότι πέντε ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από την ακαδημία, έπαιξαν με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία και αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Τι προσφέρουν τεχνικά τα τουρνουά και οι εκδηλώσεις στους αθλητές και πόσο συχνά γίνονται;

Γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις αφορούν τους ταλαντούχους αθλητές και έχουν τη μορφή αγωνιστικής αξιολόγησης των ικανοτήτων αυτών των αθλητών ενώ οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν το μαζικό αθλητισμό με συμμετοχή όλων των αθλητών ανεξαρτήτων ποδοσφαιρικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων και με σκοπό τέλεσης τους την ψυχαγωγία και την επιβράβευση της συμμετοχής.

Πόσο οικονομική είναι η εγγραφή και η «φοίτηση» ενός παιδιού σε μία από τις Ποδοσφαιρικές Σχολές;

Το ποσό μίας μηνιαίας συνδρομής σε έκαστη Σχολή Ποδοσφαίρου που συνεργάζεται με τον Παναθηναϊκό είναι κατά μέσο όρο περίπου 40€. Την θεωρώ πολύ οικονομική αν υπολογίσουμε τις πολλές ώρες εβδομαδιαίας προπόνησης, αλλά και τις σημαντικές παροχές για τους αθλητές που ανήκουν στις Σχολές μας (δωρεάν ασφάλιση αστικής ευθύνης, σημαντικές εκπτώσεις σε ιατρικές υπηρεσίες, παροχή αθλητικού υλικού κ.τ.λ.)

Σε πόσα τμήματα χωρίζονται οι εκκολαπτόμενοι αθλητές;

Αυτό εξαρτάται από το συνολικό αριθμό αθλητών εκάστης Σχολής. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα οι αθλητές χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα με την ηλικία γέννησης τους ανά ένα έτος π.χ. αθλητές γεννημένοι το 1997.

Εφόσον δεν μπορεί να συμπληρωθεί ένα γκρουπ 15 – 20 ατόμων γεννημένων την ίδια χρονολογία τότε η κατηγοριοποίηση γίνεται ανά δύο έτη π.χ. αθλητές γεννημένοι το 1997 και το 1998.

Υπάρχει γυναικείο τμήμα;

Δυστυχώς όχι λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ποδοσφαιρικών σωματείων που να ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ελπίζω όμως αυτό να αλλάξει σύντομα.

Για ποιο πράγμα δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς όταν στέλνουν το παιδί του σε μία Σχολή Ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού;

Για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν στα παιδιά τους, για την αθλητική και όχι μόνο εκπαίδευση τους, για την διδαχή των ιδανικών του αθλητισμού και την τήρηση του «ευ αγωνίζεσθαι» σε όλες τις εκφάνσεις του.

Τι πρέπει να παρατηρήσει ένας γονιός για να διαπιστώσει ένα ενδεχόμενο ταλέντο στο παιδί του;

Ο ρόλος του γονιού είναι να προσφέρει τη δυνατότητα – όταν φυσικά αυτό είναι οικονομικά εφικτό – στο παιδί του να αθληθεί στο σπορ που το ίδιο προτιμάει και του προσφέρει την απαραίτητη ψυχαγωγία. Το ενδεχόμενο ταλέντο κάποιου αθλητή θα το εντοπίσουν οι προπονητές του που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το κάνουν.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που προπονούν τα παιδιά;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι διπλωματούχοι της Γυμναστικής Ακαδημίας με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα κατέχοντες και πτυχία προπονητικής ποδοσφαίρου πλέον της ειδικότητας τους, άνθρωποι δηλαδή που έχουν διδαχθεί εκτός από την προπονητική και άλλους σημαντικότατους τομείς του παιδικού αθλητισμού όπως η παιδαγωγική, η ψυχολογία και ο μαζικός αθλητισμός.

 

Πηγή: www.flowmagazine.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαίκτης του Ρούβα ο Τσερεβελάκης!
Επόμενο άρθροΚλήρωση πρωταθλημάτων και Κυπέλλου 2013-2014